Een auto kopen, er komt best wat bij kijken. Met het Autosalon in het vooruitzicht kun je momenteel ook veel voordeel doen. Saloncondities zijn te vinden links en rechts. Maar waar moet je op letten eens je weet welke blinkende wagen je wil kopen?
Voor een volledig nieuwe auto is het niet nodig. Maar koop je een tweedehands wagen ouder dan drie jaar bij een particulier of professional? Let er dan goed op dat deze gekeurd is voor verkoop. Normaal is dit iets wat de verkoper in orde moet brengen. Vraag na of je een tweedehandsrapport van keuring kan ontvangen. Zo ben je zeker dat de wagen vrij is van gebreken voor je deze aankoopt. Natuurlijk controleer je best zelf ook nog eens op zaken zoals roest en slijtage van pedalen, bekleding, banden... Trouwens, wanneer je je auto tweedehands koopt bij een professional, is deze verplicht je minstens één jaar garantie te geven.
Koop je je wagen tweedehands bij een particulier? Dan moet deze je het originele verkoopfactuur van het voertuig meegeven. Koop je je wagen bij een professionele autohandelaar? Dan zal je een nieuwe factuur ontvangen. Kijk zeker na dat alle gegevens van de handelaar, incl. Btw-nummer, net als de gegevens van de wagen die je aankoopt correct vermeld staan.
Kijk zeker en vast ook na dat je alle verplichte boorddocumenten meekrijgt van de verkoper. Deze zijn:
Elk voertuig op de openbare weg moet ingeschreven zijn bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen, ook wel DIV genoemd. Bij de aankoop van je wagen zal je waarschijnlijk van de verkoper het roze document ‘aanvraag tot inschrijving’ ontvangen. Heb je dit niet ontvangen? Vraag het dan aan de verzekeringsmaatschappij. Vul het document in en bezorg het zo snel mogelijk terug aan je verzekering. Doe je dit voor de middag? Dan ontvang je de volgende dag al je nummerplaat! Je zult ook je inschrijvingsbewijs ontvangen. Zorg ervoor dat dit zich steeds in je wagen bevindt.
Je nummerplaat zal opgestuurd worden via bpost, en zal je cash moeten betalen aan de postbode. Dit kost €30. Heb je geen cash? Dan kun je deze ook gaan afhalen op het postkantoor. Laat een kopie van deze nummerplaat maken om aan de voorzijde van je wagen te bevestigen. De originele plaat bevestig je aan de achterkant.
Helaas misschien, maar het stopt niet bij de aankoop van je wagen. Gelinkt aan de inschrijving van je wagen zal je de belasting op inverkeerstelling, of inschrijvingstaks, betalen. Deze belasting is eenmalig te betalen per voertuig dat op de openbare weg rijdt in België. De Vlaamse Belastingsdienst zal je dit factuur automatisch opsturen.
Wil je een inschatting maken van hoeveel je zal moeten betalen? Je kan hier je simulatie maken voor Vlaanderen.
Hiernaast betaal je ook verkeersbelasting. Deze jaarlijkse belasting is voor elk motorvoertuig dat personen of goederen vervoert op de openbare weg. Ook dit factuur zal de Vlaamse Belastingsdienst je jaarlijks bezorgen. Maak hier je simulatie voor je jaarlijkse verkeersbelasting.
Zonder verzekering is het verboden met je wagen deel te nemen aan het verkeer. De minimale vereiste hierbij is om een BA-verzekering, of burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, af te sluiten. Deze beschermt je tegen onopzettelijke schade die je veroorzaakt aan derden.
Heb je een nieuwe wagen gekocht? Dan wil je waarschijnlijk dat deze ook beschermd is tegen materiële schade. Dit kan met een omnium verzekering! Voor een volledig nieuwe auto ben je best af met een full omnium. Is je wagen tussen 3 en 5 jaar oud? Dan kom je voordeliger uit met een mini omnium. Uiteraard kan je je dekking uitbreiden met verschillende aanvullende waarborgen. Simuleer je autoverzekering bij Yago en vergelijk verschillende aanbieders.
Jessica is een expert in het delen van verzekeringsadvies op sociale netwerken. Ze maakt het onze bezoekers gemakkelijk om de kenmerken en voordelen te begrijpen van de verzekeringen die we aanbieden.
Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA