Samen uit, samen cohousen! Droom je ervan om alleen gaan wonen, maar kan je jouw vrienden niet missen? Of spelen de hoge huurprijzen je parten? Bij Yago vind je een verzekering binnen je budget, die je kan delen met je vrienden. Ontdek het nu, 100% digitaal.
Volgens het woordenboek slaat cohousing op een leefgemeenschap waarin ieder gezin haar eigen woning heeft, maar een gemeenschappelijk gebouw met keuken of andere faciliteiten deelt. In de Vlaamse volksmond betekent de term net iets anders en is hij vooral gangbaar in een jeugdig milieu. Jonge starters die onder moeders vleugels vandaan willen, maar geen behoefte hebben om alleen te wonen, gaan vaak cohousen. Daarbij deel je een huis waarin iedereen een eigen slaapkamer huurt, maar de rest van de woning collectief gebruikt wordt.
In België zijn alle huurders verplicht om een brandverzekering te hebben, met ten minste huurdersaansprakelijkheid als waarborg. Dat geldt eveneens voor cohousers die een woning huren. Om de administratieve beslommeringen te beperken, sluiten je meestal een gemeenschappelijke brandpolis af voor een cohousingproject. Zowel de schade aan individuele kamers als aan gedeelde ruimtes wordt daarmee gedekt. Cohousers die hun bescherming verder willen uitbreiden, kunnen nog een inboedel- of diefstalverzekering nemen of een waarborg voor het terras en de tuin. Licht je verzekeraar wel in over de bewonerssamenstelling. Zo kan je huisbaas bij individuele schade de juiste persoon aanspreken.
Een brandverzekering komt altijd tussen voor enkele wettelijk bepaalde risico’s, zoals brand, natuurrampen of aanslagen. Maar ook voor een hoop andere schade kan je als cohouser terecht bij je brandverzekering. Denk daarbij aan waterschade, glasbreuk of diefstal, indien je die opties hebt opgenomen in de polis. Hoe je het ook draait of keert, wie een woning huurt, laat haar in dezelfde staat achter als voordien. Heb je brokken gemaakt als huurder, dan lijm je die voor je uit de woonst trekt. Daar betaal je zelf voor, of je doet beroep op je brandverzekering.
De prijs die je betaalt wordt door iedere verzekeraar op een andere manier berekend. Die baseren zich hoofdzakelijk op de waarde van het huis en de afgesproken waarborgen. Als cohousende huurder gaat het dan voornamelijk over de aansprakelijkheidsverzekering en de inboedel. Voor dat laatste raden wij je aan om een inventarislijst op te stellen. Daarmee houd je een overzicht op je spullen en zorg je voor bewijs van de waarde in geval van schade. Bewaar dus zeker de aankoopbewijzen. Erg waardevolle voorwerpen of meubels kan afzonderlijk laten verzekeren.
Goed om weten
Sommige eigenaars dwingen hun huurders om een verzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar als de brandpolis van het gebouw. Laat je echter niets wijsmaken! Jij en je cohousinggenoten bepalen zelf waar je een contract afsluit voor je inboedel of je huurdersaansprakelijkheid.Cohousen doe je dan wel met je vrienden, maar waarom zou je geen co-project starten voor je verzekeringen. Gegarandeerd evenveel voldoening bij Yago!
Tanguy hielp bij de oprichting van Yago in 2015 en leidt nu de product- en after sales teams. Tanguy is een FSMA-erkende makelaar en volgt elk jaar meer dan 20 uur FSMA-erkende training; hij coacht en traint ook onze teams. Hij is ook regelmatig te gast bij podcasts en tv-programma's om verzekeringen uit te leggen aan het grote publiek.