Heb je een extra zakcentje aan de kant gezet en hiermee een verblijf gekocht in een idyllisch zomerdorpje? Om je droom niet in rook te zien opgaan, denk je best eens na over een brandverzekering voor je tweede verblijf. Weet je niet hoe dat in z’n werk gaat? De experts van Yago gelukkig wel.
Als je jezelf die vraag stelt, heb je waarschijnlijk al een brandverzekering lopen voor je hoofdverblijf. Het zou een zegen zijn voor je administratie als de verzekering van je tweede verblijf onder die van je eerste woning valt. Helaas, je moet daarvoor toch een afzonderlijk contract afsluiten. Maar ook dat kan je samenstellen naar jouw wensen, gaande van de wettelijke basis tot de optionele waarborgen.
Let wel
Voor een waarborg diefstal vragen veel verzekeraars de garantie dat je een minimumaantal dagen verblijft in je woning. Hoe minder je aanwezig bent, een des te groter risico loop je op diefstal. Daarom kan je verzekeraar bijkomende voorwaarden stellen.Nee, er is geen letter van de wet die jou als eigenaar verplicht om je tweede verblijf te verzekeren. Als je plannen hebt om de woning te verhuren als jij er niet vertoeft, dan kan je niet ontkomen aan een brandpolis. Hoe je het ook bekijkt, bij Yago raden we zo’n brandverzekering aan. Kosten voor schade aan je bezittingen en je pand schieten snel de hoogte in, om nog niet te spreken van verbouwingskosten.
Huurders moeten in België altijd een brandverzekering afsluiten om gedekt te zijn voor huurdersaansprakelijkheid. Die vergoedt de schade die jij veroorzaakt hebt aan het gebouw. Verder kan je jouw inboedel laten verzekeren.
We begrijpen het. Als doorheen het jaar wilt ontsnappen aan de roes van het werkleven, kies je liever voor een paradijselijke bestemming. Maar de basisregel stelt dat een Belgische maatschappij enkel een eigendom dekt in België zelf. Voor een tweede verblijf in het buitenland, teken je een contract in het land van bestemming. Daar kunnen er andere normen van kracht zijn.
In een flatgebouw heb je weinig keuze, daar teken je een blokpolis het ganse gebouw, waaronder ook de individuele delen vallen. Een inboedelverzekering kan je wel afsluiten naar eigen behoeven.
Is die inboedel volledig nieuw en heb je de rest van het appartement ingericht met een dure, kwaliteitsvolle smaak? Meestal dekt de blokpolis enkel het bescheiden budget van een basisafwerking. Om dan uit de kosten te komen na een schadegeval sluit je voor je eigen bestwil een aanvullende verzekering af. Om niet onderverzekerd te zijn, maak je een afspraak met je verzekeraar.
Je hebt liever dat je huis knus bewoond wordt dan dat het leegstaat. Daarmee verklein je onder meer de kans op diefstal. Als je de woonst tijdelijk verhuurt, hoef je geen bijkomende verzekering aan te gaan (mits je al verzekerd bent uiteraard). Maakt je huurder toch iets kapot, dan hangen de gevolgen af van enkele factoren:
Wanneer er afspraken op papier staan hetzij contractueel, hetzij via mailverkeer, dan draait de huurder zelf voor de kosten op. Die kan dan geen beroep meer doen op de familiale verzekering.
In het geval dat de huurder de familiale verzekering niet meer kan aanspreken, komt de brandverzekering soms tussen. Net zoals wanneer je ‘s zomers een vakantiewoning huurt, geldt je brandverzekering daar evenzeer.
Tijdens een familiefeestje beloof je jouw nonkel dat hij een weekje mag logeren in je strandhuis aan de Spaanse kust. Je geeft elkaar een handdruk en jij ontvangt wat geld in een enveloppe. Van een contractuele verbintenis is er allesbehalve sprake en nonkellief kan voor zijn schadegeval aankloppen bij de familiale verzekering.
Familie, vrienden, … Yago hoort helemaal thuis in dat rijtje. Jij nodigt hen uit in verblijf nummer twee, wij nodigen jou uit. (Om de prijs van je brandverzekering te vergelijken weliswaar! ;)) Net zoals in je dichte kring, staan transparantie en empathie voor ons centraal. Yago’s experts geven je advies, alsof je een kameraad was! Dichtbij en onafhankelijk, daar teken je toch voor?
Tanguy hielp bij de oprichting van Yago in 2015 en leidt nu de product- en after sales teams. Tanguy is een FSMA-erkende makelaar en volgt elk jaar meer dan 20 uur FSMA-erkende training; hij coacht en traint ook onze teams. Hij is ook regelmatig te gast bij podcasts en tv-programma's om verzekeringen uit te leggen aan het grote publiek.