Je kleine petotter staat daar met een plasje tussen de benen. Geloof de experts van Yago maar, dat leert hij vanzelf wel af. Maar een druppende leiding of wateroverlast in je kelder, daar moet je zelf iets aan doen. Voor je jezelf in onnodig bochten wringt of je geld samen met het water laat wegstromen, overweeg je best een brandverzekering mét de waarborg waterschade.
Was er overmatige regenval en heb je waterschade opgelopen door een overstroming? Waarschijnlijk valt dit dan onder de basisdekking 'natuurramp' van je brandverzekering. Deze is wettelijk verplicht, en hier zal jij dus ook gebruik van kunnen maken. Let wel: je verzekeraar kan dit weigeren indien je woning zich in een risicozone voor overstroming bevindt. Vraag dit dus steeds na!
Als verzekeringsmaatschappij hoef je geen dekking voor waterschade aan te bieden. Maar omdat die schade nu eenmaal zoveel voorkomt besluiten de meeste verzekeraars om die mogelijkheid toch op te nemen in hun standaard set waarborgen. Wordt dit niet aangeboden in de standaard dekking? Sluit dan zeker een aanvullende waarborg waterschade af. Je verzekering vergoedt dan de gevolgschade die je oploopt door de breuk van een leiding, insijpelend water van de dakgoot,...
Let goed op!
Je verzekeraar komt tussen voor de schade veroorzaakt door het water, niet voor de schade aan de toestellen of de leidingen zelf.Voor wie dus goed heeft opgelet: niet in alle situaties die te maken hebben met waterschade zal je een vergoeding ontvangen van je verzekeraar (ook al heb je de betreffende waarborg afgesloten). Wat dekken de meeste maatschappijen niet dan?
Ontdekt je waterschade maar niet de oorzaak? Dat is balen! Wie weet zit je morgen wel met ergere schade. Om dat rampscenario te voorkomen, kan je een lekdetectie laten uitvoeren. Een specialist komt even bij je langs en spoort de kern van het probleem voor je op. Sommige verzekeraars nemen de kosten daarvoor zelfs op in het verzekeringscontract. Vraag dus op voorhand goed na of je die optie op kan laten opnemen in je polis.
Met het online platform van Yago kan je zeer eenvoudig de geleden schade doorgeven aan je makelaar. Log in met je account en vul de juiste gegevens in.
Voor de verzekeraar uitsluitsel heeft gegeven, mag je alvast de bron van de schade herstellen om ergere problemen te voorkomen. Wacht echter met de herstelling van de waterschade zelf tot je een akkoord hebt bereikt met de verzekeraar. Dan kan je altijd terugvallen op dat bewijs in geval van twijfel.
Voel je nattigheid? Contacteer dan Yago!
Tanguy hielp bij de oprichting van Yago in 2015 en leidt nu de product- en after sales teams. Tanguy is een FSMA-erkende makelaar en volgt elk jaar meer dan 20 uur FSMA-erkende training; hij coacht en traint ook onze teams. Hij is ook regelmatig te gast bij podcasts en tv-programma's om verzekeringen uit te leggen aan het grote publiek.