Sinds begin 2024 is in Brussel een nieuwe maatregel van kracht die de toegang tot woningeigendom voor residentiële huurders moet vergemakkelijken. Wanneer een verhuurder een woning die hij verhuurt wil verkopen, heeft de huurder voortaan een "voorkeursrecht". In de praktijk betekent dit dat huurders de eerste kans krijgen om de woning die ze bewonen te kopen, voordat deze op de markt wordt gebracht voor andere kopers.
Voorheen moesten verhuurders de huurders gewoon op de hoogte brengen van hun voornemen om te verkopen. De huurder moest dan concurreren met andere potentiële kopers. Nu hebben huurders een ongekend voorrangsrecht: wanneer de woning te koop wordt gezet, moet de eigenaar de huurder per aangetekende brief informeren. De huurder heeft dan 30 dagen de tijd om het bod te aanvaarden, tegen een verhandelbare prijs en onder verhandelbare voorwaarden. Als de huurder weigert of niet reageert, wordt de woning op de normale manier te koop aangeboden.
Als de woning vervolgens aan een andere koper wordt aangeboden tegen een lagere prijs of onder gunstigere voorwaarden, moet de huurder hiervan op de hoogte worden gesteld en heeft hij nog eens 7 dagen de tijd om zijn voorkeursrecht uit te oefenen.
Kortom, dit nieuwe voorkeursrecht in Brussel wil residentiële huurders een bevoorrechte kans bieden om huiseigenaar te worden en hun huidige woning veilig te stellen. Dit recht is net zo belangrijk als het afsluiten van een brandverzekering bij uw Yagomakelaar.
Het voorkeursrecht in Brussel is onderworpen aan bepaalde voorwaarden en uitzonderingen om de toepassing ervan in specifieke situaties te waarborgen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste voorwaarden waarmee rekening moet worden gehouden:
Voorwaarden voor de toepassing van het voorkeursrecht:
Uitzonderingen en specifieke situaties:
Het niet respecteren van het voorkeursrecht van een huurder in Brussel kan ernstige juridische gevolgen hebben voor de verhuurder. Dit is wat u moet weten:
Subrogatievordering tegen de koper:
Aarzel niet om onze speciale brandverzekering blog te bezoeken om onze andere artikelen te ontdekken!
Wat is het doel van deze sanctie?