Ben je zelfstandige met een vennootschap? Dan weet je waarschijnlijk hoe noodzakelijk het is bij te sparen voor je pensioen. Het is geen geheim dat de wettelijke pensioenen voor zelfstandigen niet voldoende zijn om met een gerust hart van te leven op je ‘oude dag’. Om hiermee te helpen, bestaat er een fiscaal interessante manier om zelf bij te dragen aan je pensioen. Met een levensverzekering optimaliseer je je spaargeld voor je pensioen en profiteer je tegelijkertijd van interessante belastingvoordelen.
Als zelfstandige is het in vele gevallen het interessantst om eerst het VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) af te sluiten. Deze is fiscaal gezien de meest aantrekkelijke levensverzekering. Wil je nadien een hoger salaris overhouden en toch genieten van belastingaftrek? Dan kan je een aanvullend een IPT (Individuele Pensioentoezegging) afsluiten.
Het bedrag dat je spaart via de IPT wordt gestort door je vennootschap. Dit betekent kortweg dat het aftrekbaar is als beroepskosten. Maar hierbij dien je wel rekening te houden met de 80%-regel. Deze regel bepaalt hoeveel kapitaal je op een belastingvriendelijke manier kan opbouwen als zelfstandige, en stelt dat de combinatie van je wettelijke en extralegale pensioen samen niet meer dan 80% mogen bedragen van het bruto jaarloon van het laatste jaar dat je werkte. Overschrijdt dit bedrag deze 80%? Dan is de IPT niet langer fiscaal aftrekbaar.
Hoe is de 80%-regel opgebouwd?
Wil je zelf berekenen hoeveel je kan sparen? Of wil je simpelweg beter gebruiken hoe dit allemaal in elkaar zit? Voor de 80%-regel wordt volgende formule gebruikt:
Aanvullend pensioen ≤ (80% van het normale bruto jaarloon – geraamd wettelijke pensioen)
Een IPT is niet alleen geschikt om aan extra pensioensparen te doen. Er bestaat ook de mogelijkheid een aanvullende waarborg af te sluiten, die zorgt dat jij en je naasten beschermd zijn bij arbeidsongeschiktheid of overlijden. Je kan ervoor kiezen deze waarborg toe te voegen aan de premie van je IPT, of om deze supplementair af te sluiten (dan betaal je een extra bedrag). Aarzel niet om een afspraak te maken met een Yago expert om dit verder te bespreken.
Absoluut! Het is zelfs aan te raden van start te gaan met een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) voordat je een IPT afsluit. Dit simpelweg omdat alle stortingen die je voor je VAPZ maakt, aftrekbaar zijn als beroepskost. Dit vertaalt zich in besparingen op je sociale bijdrage doordat je netto belastbaar inkomen lager ligt. Het ‘nadeel’ van een VAPZ is dat je maximaal 8,17% (voor een normaal VAPZ) of 9,40% (voor een sociaal VAPZ) van de afgelopen 3 jaar van je netto belastbaar inkomen mag sparen. Door je VAPZ aan te vullen met een IPT kan je zoveel sparen als je wil, zolang je de 80% niet overschrijdt.
Indien je nog meer bovenop wil sparen, kan je steeds kiezen voor particulier pensioensparen of langetermijnsparen.
Het voornaamste voordeel van sparen via een Individuele Pensioentoezegging zijn de zeer interessante fiscale voordelen. We sommen ze even op.
Het IPT staat je toe een groot extra bedrag op te bouwen voor je pensioen. Maar hiernaast zijn de premies die je investeert nog eens 100% aftrekbaar van het bruto-inkomen van je onderneming, wanneer je de 80%-regel volgt. Het zijn dus fiscaal aftrekbare zakelijke uitgaven. Handig toch?
Je kan kiezen uit twee verschillende formules wanneer je gebruik wil maken van een IPT om je pensioen op te bouwen. Namelijk investeren in een tak 21 of tak 23 belegging:
Hoe kies je best?
Yago geeft de voorkeur aan investeren via tak 21 beleggingen. Dit garandeert een veilige investering zonder onaangename verrassingen. Ga je toch liever voor tak 23? Dat kan natuurlijk ook. Hiervoor beleggen we het geïnvesteerde bedrag in fondsen, die zowel een potentieel hoger risico rendement als een potentieel hoger risico hebben. Kies je voor deze optie? Dan neem je genoegen met het eventuele risico. Afhankelijk van je persoonlijke risicoprofiel adviseren wij je te kiezen voor een gemengd fonds aandelen en obligaties, of een 100% aandelenfonds.
Beleggen in een IPT staat je toe een groot kapitaal op te bouwen ter voorbereiding op je pensioen. Het voordeel, zoals eerder beschreven, is dat je kan genieten van verschillende fiscale voordelen. Maar natuurlijk is niets gratis. Ongeacht de maatschappij die je belegging beheert, is er een jaarlijkse belasting van 4,4% op je IPT-premie. Bij het uitkeren van het totale bedrag op je pensioenleeftijd, zal je nog onderworpen worden aan een uittredingsbelasting van 5,55% op het totale bedrag + 16,5% tax op het gegarandeerde kapitaal + een gemeentebelasting. Ben je actief gebleven tot je 65ste? Dan betaal je slechts 10% op het gegarandeerde kapitaal (in plaats van 16,5%).
De IPT heeft een terugwerkende factor. Indien je dit wenst, kan je voor de jaren waarin je niet voor je pensioen gespaard hebt, het tekort aanvullen. Hoe kan je dit doen? Door eenmalig een hoge premie te betalen. Deze kan zeer hoog zijn, maar zolang voor het totale pensioenbedrag de 80%-regel niet overschreden wordt, is er geen probleem!
Ben je zelfstandige en heb je een eenmanszaak? Dan kom je niet in aanmerking voor een IPT. Er is hier namelijk geen duidelijke opsplitsing tussen het persoonlijke en professionele vermogen. Maar geen zorgen, ook jij kan je pensioenspaargeld optimaliseren. Zelfstandigen zonder vennootschap kunnen een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) afsluiten, die ook fiscale voordelen oplevert.
Met zijn vermogen om complexe informatie te vereenvoudigen, verandert Etienne het verzekeringsproces in een duidelijk en toegankelijk gesprek. Dankzij zijn specialistische vaardigheden in het begrijpen van individuele behoeften, wordt elke interactie een persoonlijke ontdekkingstocht die je naar oplossingen leidt die perfect aan je verwachtingen voldoen.
Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA